Het steunen van bijzondere organisaties

Het is altijd fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Soms komt Kruizinga.nl in contact met bijzondere mensen die zeer inspirerende verhalen hebben met betrekking tot goede doelen. In deze blog vertellen we je over hoe Kruizinga.nl een steentje heeft bij kunnen dragen aan logistieke processen van hen. Lees snel verder!

Gepubliceerd op 15 januari 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Tijdens de feestdagen draait het om iets goeds doen voor een ander. Veel verschillende organisaties doen dit niet alleen tijdens de feestdagen, maar staan gedurende het hele jaar voor een ander klaar. Drie voorbeelden van organisaties zijn Reuma Patiënten Vereniging (RPV), Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) en Project Waste No More (WAM) . In deze blog vertellen we je meer over deze drie bijzondere organisaties en hoe Kruizinga.nl een steentje bij heeft kunnen dragen aan hun logistieke processen.


Reuma betekent niet het begin van het einde

In Almelo en omstreken bevindt zich de Reuma Patiënten Vereniging (RPV). Deze organisatie zet zich in voor mensen die geconfronteerd worden met reuma. Volgens het UMC Utrecht* is reuma een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende spieraandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Reuma veroorzaakt vaak een soort pijn en stijfheid in gewrichten en spieren, wat een grote invloed kan hebben op het alledaagse leven. Zo kunnen sommige niet werken of sporten, waardoor er een grotere kans is dat men geïsoleerd raakt. 

 

De vereniging vindt het ontzettend belangrijk om dit tegen te gaan. Zo organiseren ze activiteiten wat reumapatiënten de mogelijkheid geeft om andere mensen met reuma te ontmoeten. Het is immers belangrijk om kennis met elkaar te delen en elkaar te steunen, maar nog belangrijker: het laten zien dat je niet alleen bent.

 

Een voorbeeld van gebeurtenissen die plaatsvinden zijn het organiseren van bingo-evenement of het bezorgen van prachtige kerstpakketten. Tony Karssen, man van bestuurslid RPV, helpt al ruim 15 jaar mee met het laatste. Het viel hem op dat steeds meer vrijwilligers wegens omstandigheden niet meer konden helpen, waardoor zij slimmer wilde gaan bezorgen. Omdat we dit een prachtig verhaal vonden, heeft Kruizinga.nl meegeholpen aan de bezorging door steekwagentjes te sponsoren.

 

Tony Karssen, man van bestuurslid RPV:

''Blij verrast waren wij dat we de twee mooie steekwagentjes in ontvangst mochten nemen. Tony Karssen zag ons altijd met grote tassen en dozen sjouwen voor diverse activiteiten We kunnen deze inklapbare steekwagens voor heel veel activiteiten binnen de reumapatiëntenvereniging Almelo en omstreken gebruiken.''


Iedereen heeft een begeleider nodig

Gerda Wessels (47 jaar) woont samen met haar broer in Wezep. Ze is werkzaam als schoonmaakster op een kantoor. Op een dag viel het haar op dat ze op het kantoor een pot hadden staan met plastic dopjes. Deze plastic dopjes werden verzameld voor het goede doel en zo ontstond een grote passie voor haar.

 

Doordat de broer van Gerda in de toekomst mogelijk blind kan raken en dan wellicht een blindgeleidenhond nodig heeft, wilde ze zich inzetten voor de bijzondere organisatie KNGF. De KNGF staat voor Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds.

 

Het is een Nederlandse stichting die ervoor zorgt dat honden opgeleid worden om mensen die slechtziend zijn te begeleiden. Het is een non-profitorganisatie, wat inhoudt dat de organisatie voornamelijk afhankelijk is van vrijwilligers, giften en sponsoring. 

 

Naast dat ze zelf zoveel mogelijk dopjes spaart, helpen uiteraard anderen haar hier ook bij! Zo is ze lid van de weggeefhoek en plaatst ze hier regelmatig een verzoek of men plastic dopjes bij haar wil inleveren. Soms komen mensen met kleine zakjes aan, de andere keer met hele vuilniszakken. Kruizinga.nl heeft mij gesponsord met een afvalcontainer. Na 1.5 maand zit de container helemaal vol!

 

Vorig jaar heeft het kantoor, waar ik de plastic doppen inlever, maar liefst 466,7 kilo aan plastic doppen verzameld voor de KNGF! Iets om trots op te zijn.


Project kan Waste No More (WAM)

Zo'n 7 jaar geleden startte Martijn met het tegengaan van voedselverspilling. Martijn (nu 56) deed in zijn jonge jaren veel vrijwilligerswerk en steunde tal van initiatieven voor de gemeenschap. In de tussenliggende jaren kwam er een gezin, 3 eigen bedrijven en dus andere verantwoordelijkheden. Het vrijwilligerswerk en initiatieven om de maatschappij een stukje mooier te maken, gingen naar de achtergrond. Nu dus een jaar of 7 geleden vond hij het tijd om niet alleen je mening met je mond te belijden, maar ook de daad bij het woord te voegen. Zo ontstond het project Waste no More in Amsterdam: het ophalen van eten bij supermarkten.

 

Zo besloot Martijn om eerst een keer te helpen met het uitdelen van voedsel. Hij kwam erachter dat een supermarkt in Amsterdam iemand zocht om deze overgebleven etenswaren op te halen. Nadat er een tweede filiaal openging van dezelfde supermarkt, greep hij zijn kans en vroeg aan de filiaalmanager of er een mogelijkheid was om dagelijks voedsel op te halen. Iedere avond om 22:00, na zelf een lange werkdag te hebben gehad, ging Martijn met zijn vrouw langs het filiaal.

 

De hoeveelheid overgebleven voedsel was gigantisch. Zij brachten het bijvoorbeeld naar Syrische vluchtelingen, naar de Regenboog Groep in Amsterdam of naar de Soepbus. Nadat ze dit 4 maanden samen hadden gedaan, werd het tijd om er meer mensen bij te betrekken. Zo werd via sociale media een groep vrijwilligers bij elkaar gevonden, die nu om beurten eten ophalen en wegbrengen. Zelf haalt en brengt hij nog altijd op woensdag met behulp van vrouw en zoon het eten naar een goed doel.

 

 

Martijn, organisator Waste No More (WAM):

’Ik ben van mening dat een mens altijd iets goeds moet teruggeven. Als iedereen daar iets aan doet, dan wordt de wereld een stuk leuker. De essentie van het project is dat voedsel niet verspild wordt. Persoonlijk vind ik dat een normaal mens zich niet kan verantwoorden om voortdurend eten weg te gooien, terwijl er vele anderen zijn die überhaupt niets te eten hebben.’’

 

Met de gesponsorde kunststof bakken van Kruizinga.nl kunnen de vrijwilligers makkelijker etenswaren vervoeren en efficiënter werken. Op deze manier zet Kruizinga.nl zich indirect in voor mensen die het minder hebben en voor duurzaamheid.