Steeds meer bedrijven investeren in webshops. De onlinewereld is een snelle wereld, oftewel veranderingen liggen altijd op de loer. Bedrijven zullen daarom de voorraad goed op peil moeten houden. Het risico is dat er piekmomenten ontstaan in het magazijn, waarbij de voorraad zó groot is dat het magazijn onoverzichtelijk wordt en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In deze blog leest u meer over de bijdrage van stapelracks binnen het 5-s model, waarmee processen verbeterd worden op de werkvloer.
Stap 1: Seiri
Seiri staat voor scheiden. Dit houdt in dat het belangrijk is als bedrijf om alle overbodige materialen te scheiden van de belangrijke goederen. Doe dit op kantoor of in het magazijn en u zult zien dat er vaak spullen zijn die niet op de juiste plek liggen of die in de weg liggen. Middelen die u helpen bij scheiden zijn kantelbakken en afvalbakken en kliko's.
Stap 2: Seiton
Seiton staat voor schikken. Ondernemers zijn vaak erg druk, waardoor ze niet altijd voldoende tijd hebben om zich volledig te focussen op logistieke zaken. In de drukte kan het daarom gebeuren,dat het onduidelijk is wat er precies op voorraad is. Het gevolg hiervan is dat bepaalde goederen te veel of juist te weinig zijn ingekocht. Door goederen op een geschikte plek neer te leggen, kan men dit makkelijk zien. Legbordstellingen of stapelracks kunnen u hier uitstekend bij helpen!
Stap 3: Seiso
Seiso staat voor schoonmaken. Het einde van het jaar is in zicht en 2025 komt eraan. Voor werknemers is het ontzettend prettig om met een schone lei te beginnen wanneer ze in het nieuwe jaar weer op kantoor komen. Een schone, opgeruimde werkomgeving zal dus bijdragen aan verbetering van de productiviteit. Wilt u de werkomgeving opruimen? Bekijk dan eens onze groepen 'sanitair' en 'schoonmakenwagens' voor handige tools.
Stap 4: Seiketsu
Seiketsu staat voor standaardiseren. Standaardiseren is een proces waarbij u aan werknemers laat zien wat de nieuwe manier van werken is. Zo kunt u gebruik maken van vloerstickers of identificatiestickers om men aan te geven waar werknemers horen te lopen of om aan te geven waar goederen opgeborgen moeten worden. Door nieuwe afspraken/regels te hanteren waar iedereen van af weet, kunnen processen efficiënter verlopen.
Stap 5: Shitsuke
Shitsuke staat voor standhouden. Het standhouden heeft te maken met de eerste 4 S'en. Voor bedrijven en werknemers is het van belang om het nieuwe werken in stand te houden, om zo het optimale resultaat te behalen. Zo kunt u bijvoorbeeld een teamoverleg inplannen of terugblikken op hoe bepaalde veranderingen zijn verlopen en daarop verder inspelen.
Hoe beïnvloeden stapelracks en het 5S-model piekmomenten?
Een piekmoment kan op de werkvloer in verschillende vormen voorkomen. Zo kunt u een piekmoment ervaren door het aantal goederen in het magazijn, wanneer er net een levering is geweest. Als deze nog opgeborgen moet worden, kan dit in de weg staan en het magazijn onoverzichtelijk maken.
Ook kunt u een piekmoment ervaren wanneer u veel orders ontvangt die allemaal binnen een korte tijd geleverd moeten worden.
Met het 5S-model kunt u processen versnellen en optimaliseren. Omdat we dit model zelf al toepassen in onze magazijnen, hebben we een voorsprong tijdens piekmomenten. Onze werknemers weten waar goederen liggen, voorraad wordt direct op de beste manier opgeslagen in stapelrekken en onze magazijnen zijn altijd overzichtelijk en schoon.
U kunt ook zelf stapelrekken inzetten om beter om te gaan met piekmomenten. Tijdens piekmomenten kunt u de stapelrekken opbouwen voor extra opslagruimte. Wanneer het piekmoment voorbij is, kunt u ze ook weer afbreken en wegzetten om ruimte te sparen.
Stapelracks beïnvloeden het 5S-model dus op een positieve manier. Daarnaast dragen ze bij aan de versnelling van processen op de werkvloer, wat weer een positieve invloed heeft op de productiviteit tijdens piekmomenten. Benieuwd hoe Kruizinga uw bedrijf kan verbeteren op gebied van magazijn veiligheid, efficiëntie, schoonhouden of standaardiseren?
Neem dan contact op met een van onze specialisten. We zijn telefonisch bereikbaar +31 (0) 88 533 15 55, per e-mail; info@kruizinga.nl, klik hier om het contactformulier in te vullen of stel een vraag via de chat (blauwe banner linksonderin).