Spanbanden

Bekijk ons grote assortiment spanbanden bij Kruizinga

Vervoer veilig met spanbanden!

Als u goederen wilt vervoeren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze veilig bevestigd zijn. Een van de opties om dit te doen, is door gebruik te maken van spanbanden. Kruizinga heeft diverse soorten spanbanden in het assortiment. Denk hierbij aan 2-delige spanbanden, spanbanden met ratel, zelfoprollende spanbanden en diverse toebehoren! Spanbanden worden gebruikt voor vele toepassingen zoals bijvoorbeeld materialen of lading goed vast te zetten en te zekeren. Denk hierbij aan ladingzekering op vrachtwagens, aanhangwagens, aanhangers, of bijvoorbeeld rolcontainers.

 

Bij Kruizinga kunt u nieuwe of gebruikte spanbanden kopen. Meer informatie? Bekijk onze keuzehulp of lees onderstaand verder.

Slimme keuzes



 

 

Hoe werkt een spanband?

Het is belangrijk om te weten hoe een spanband werkt, het is namelijk verlicht om bij het transporteren van goederen deze vast te zetten. Hierbij is een zeil of net over de goederen niet voldoende. Doormiddel van een spanband kunt u de lading vastzetten en veilig vervoeren.

 

Om een 1-delige spanband te gebruiken, zorgt u ervoor dat u de juiste spanband hebt voor het vervoer van de lading. Controleer hierbij of de band stevig genoeg is en of de gesp of haak in goede staat is. Daarna legt u de lading op het voertuig of pallet waarmee u wilt vervoeren en zorgt u ervoor dat de lading stabiel ligt. Wikkel vervolgens de spanband om de lading heen, zodat de lading stevig staat. Sluit daarna de spanband met gesp of spanband met haak en controleer of dit stevig zit.

 

Bij 2-delige spanbanden is het belangrijk om te weten dat er 2 verschillende ratels zijn.  Hierbij komen duwratels het meeste voor. Door een opwaartse duwbeweging te maken spannen deze ratels. Daarnaast zijn er ook ergo ratels of trekratels. Deze ratels spannen de band op door een trekbeweging te maken. Dit kost minder kracht dan bij een duwratel, want hier kunt u uw hele lichaam bij gebruiken. Ergo ratels worden alleen gebruikt bij spanbanden van 5 ton en meer.

 

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten spanbanden verkrijgbaar bij Kruizinga. Zo zijn er spanbanden bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor zware ladingen, maar ook voor het vervoeren van lichte ladingen. Daarnaast bestaan er ook spanbanden welke geschikt zijn voor speciale toepassingen, zoals het vervoeren van voertuigen. Het is belangrijk om de juiste spanband te kiezen voor de toepassing die bij u past, om te voorkomen dat de lading verschuift of omvalt tijdens het transporteren. Hieronder de diverse soorten welke Kruizinga in het assortiment heeft op een rijtje:

 

Spanband autotransport

Met een autotransport spanband voorkomt u schade aan banden, velgen en carrosserie. Deze spanbanden zijn speciaal ontworpen voor het vervoeren van auto’s op trailers of vrachtwagens. Ze worden gebruikt om auto’s op hun plaats te houden tijdens het transporteren.

 

Autotransportbanden zijn gemaakt van stevig materiaal zoals nylon of polyester. Daarnaast hebben ze een metalen gesp of haak en zijn ze voorzien van extra bevestigingspunten, zoals haken of ogen.

 

Spanband zelfoprollend

Zelfoprollende spanbanden zijn spanbanden welke automatisch opgerold worden wanneer u ze niet meer gebruikt. Dit maakt het makkelijker wanneer u de band weer moet opbergen.

Dit soort type bestaat meestal uit 2 losse delen. Ze zijn gemaakt van nylon of polyester wat de band stevig maakt, en hebben een haak of metalen gesp. 

 

Spanband met ratel

Deze spanbanden bevatten alleen een ratelmechanisme. Ratels zorgen voor een hefboomeffect hierdoor helpt het om spanning op de band te regelen.

 

Spanbanden met haak

Dit zijn sjorbanden welke voorzien zijn van een metalen, of kunststof haak aan het uiteinde van de band. Deze haak wordt gebruikt om de spanband aan een bevestigingspunt te bevestigen, zoals aan een voertuig of pallet.

 

Daarnaast zijn spanbanden in verschillende lengtes en breedtes. Veel voorkomende breedtes voor spanbanden zijn 50 mm en veel voorkomende lengte is 10 meter.

 

Spanband 2-delig

Een 2-delige spanband is een spanband welke bestaat uit 2 losse delen. Deze spanbanden worden vaak gebruikt voor het vervoeren van ladingen welke moeilijk te vervoeren zijn met een enkele spanband. Denk hierbij aan ladingen met veranderlijke vormen.

 

Diverse toebehoren

Ook is het mogelijk om verschillende toebehoren bij een spanband bij te bestellen. Wilt u bijvoorbeeld dat uw spanband niet beschadigd? Kies dan een hoekbeschermen. Hiermee voorkomt u dat een spanband kapot schuurt wanneer u producten vervoerd. Ook kunt u bij Kruizinga diverse bindrails kopen, hiermee kunt u gemakkelijk uw spanbanden monteren aan de strip. Deze vergrendeling strips kunt u monteren op bijvoorbeeld een wand, vloer of dak.

 

Waarop moet u letten bij het kopen van spanbanden?

Wanneer u op zoek gaat naar spanbanden, zijn er diverse zaken die van belang zijn om in overweging te nemen. Ten eerste is de kwalitetit van het materiaal. Polyester en nylon worden vaak als stevige materialen gebruikt voor spanbanden. Bovendien is het een slimme keuze om te kiezen voor spanbanden met een hoge breeksterkte, zo bent u immers verzekerd van een veilig vervoer van goederen. Daarnaast moet u rekening houden met de lengte van de spanbanden. Het is belangrijk om de juiste lengte te kiezen voor de vracht die u wilt vervoeren. Te korte banden kunnen namelijk zorgen voor beschadigingen door overtollige spanning, terwijl te lange banden dan weer gemakkelijk verstrikt geraken en daardoor hun doel niet bereiken. Als laatste belangrijk punt dienen er genoeg spanbanden gebruikt worden om alles veilig vast te maken. Dit betekent dat er verschillende banden benodigd zijn om stabiliteit aan te brengen op diverse punten, wat resulteert in optimale beveiliging tijdens transport.

 

Spanband kopen? Kruizinga helpt u!

Spanbanden zijn essentieel bij het veilig vervoeren van goederen. Door op de kwaliteit van materiaal, breeksterkte, lengte en aantal spanbanden te letten, kunt u ervoor zorgen dat uw lading veilig en stabiel wordt getransporteerd. Wilt u een spanband kopen maar bent u er nog niet helemaal over uit welk type het beste bij u past? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen u verder met het maken van de juiste keuze. Wanneer u een spanband koopt bij Kruizinga bent u verzekerd van de beste kwaliteit/prijsverhouding. 


FAQ

Wat is een spanband?

Een spanband is een soort riem of band welke gebruikt wordt om iets vast te zetten. Het wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld ladingen op pallets of voertuigen te vervoeren. Het doel van een spanband is om te voorkomen dat de lading verschuift of omvalt tijdens het transporteren.

Welke spanbanden heb ik nodig?

De spanbanden die u nodig heeft, hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan: het type lading, het gewicht van de lading, de afmetingen van de lading, waarmee vervoert u het en welke omgeving de lading vervoerd wordt. Om antwoordt op deze vragen te krijgen kunt u het beste contact op nemen met een van onze specialisten. 

Hoeveel kan een spanband aan?

Het maximaal dragende vermogen van een spanband is afhankelijk van diverse factoren, denk hierbij aan: de breedte, de dikte en het materiaal van de band. Een standaard spanband heeft meestal een draag vermogen van maximaal tussen de 250 en 5000 kg. Let wel op dat dit slechts een richtlijn is en dat u altijd de specifieke aanbeveiling moet raadplegen wat er op de spanband weergegeven is. 

Hoe oud mag een spanband zijn?

Algemeen wordt er aanbevolen om een spanband niet langer dan 5 jaar te gebruiken, aangezien de sterkte van een spanband na verloop van tijd kan verminderen door veroudering, blootstelling aan weersomstandigheden of slijtage. Het is belangrijk om altijd uw spanband voor gebruik te inspecteren of deze nog wel bruikbaar is. Wanneer u twijfels heeft kunt u het beste contact opnemen met een specialist. 

Hoe werkt een spanband met ratel?

Het ratelmechanisme van een spanband met ratel maakt het vervoer en het vastzetten van de lading eenvoudiger en efficiënter. Een spanband met ratel is een soort spanband die een ingebouwde mechanisme bevat dat het mogelijk maakt om de band snel en eenvoudig vast te zetten en los te maken. U gebruikt een spanband met ratel door allereerst de hendel of knop om de ratel te openen en de band los te maken. Daarna plaatst u de lading en sluit u de ratel weer door de hendel of knop aan te draaien, waardoor de band stevig gespannen wordt. 

Hoe kunt u spanbanden los maken?

Er zijn diverse manieren om een spanband open te maken. Het ligt er namelijk aan wat voor type spanband u heeft. Zo bestaan er manuele spanbanden, spanbanden met ratel of spanbanden met klem. Spanbanden met ratel is hierboven al weergegeven hoe u deze los kunt maken. Bij manuele spanbanden moet u de band handmatig losser maken door de band te ontspannen en vervolgens het uiteinde van de band los te maken van het bevestigingspunt. Bij spanbanden met klem kunt u de band losmaken door de klem open te maken en vervolgens de band los te trekken.

Verhuurt Kruizinga ook spanbanden?

Op dit moment is het niet mogelijk om een spanband te huren bij Kruizinga. Bent u benieuwd welke producten u wel kunt huren bij Kruizinga? Bekijk dan onze verhuur pagina.

Wat is de levertijd van een spanband?

Levertijd van een spanband kan variëren. Wanneer een spanband op voorraad is, is de levertijd ca. 8 werkdagen. Let hierbij wel op dat feestdagen de levertijd kunnen beïnvloeden.

Zijn er verschillende soorten ratels die bij spanbanden horen?

Ja, er zijn verschillende soorten ratels verkrijgbaar. Zo zijn er ratels met dubbele haken of ratels met ratelgespen. Kies het type ratel dat het beste past bij de lading die u wilt vervoeren.

Kunnen spanbanden ook gebruikt worden om objecten op te tillen?

Nee, spanbanden zijn niet bedoeld als hijsmiddelen. Gebruik altijd hijsbanden of takels voor het liften van zware objecten.