Keuzehulp bij het aanschaffen van uw oprijplaten
Oprijplaten zijn onmisbaar bij het oprijden van uw auto, motor of andere zware machines naar een verhoging. Maar ook om uw rolstoel of scootmobiel over een drempel te verplaatsen kunt u terecht bij Kruizinga.
Wij beschikken over een ruim aanbod sterke kwalitatieve oprijplaten.
Wanneer u op zoek bent naar een oprijplaat zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Hieronder vertellen wij hoe u de juiste oprijplaat kiest en waar u allemaal aan moet denken bij het aanschaffen van een oprijplaat.
Hoe berekent u de juiste lengte van een oprijplaat?
Om de juiste oprijplaatlengte te berekenen, dient u de hoogte op te meten van het laadvlak waarop u de oprijplaat wilt gebruiken. Daarnaast is het ook verstandig om rekening te houden met de hoek die u wilt maken tussen de oprijplaat en het laadvlak. Zo weet u zeker dat de helling niet te stijl is. Hieronder vertellen wij hoe u de juiste lengte kunt berekenen.
In de meeste gevallen adviseren wij bij een standaard oprijplaat een maximale stijging van 30% aan. U kunt de lengte van de oprijplaten berekenen met de volgende formule:
Oprijhoogte (cm) delen door de maximale hellingshoek (30) x 100 = lengte oprijplaat.
Voorbeeld
Als een voertuig geladen is op een aanhanger met een oprijhoogte (vloerhoogte) van 45 cm en een stijging van 30%, dan berekent u de lengte van de oprijplaat als volgt;
45 : 30 x 100 = 150 cm
Wenst u een lagere stijging, wijzig dan in de bovenstaande berekening 30 naar het gewenste percentage.
Onthoud dat deze formule een indicatie geeft van de juiste lengte voor uw oprijplaat. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste oprijplaat. Denk bijvoorbeeld ook aan de gewenste breedte van de oprijplaat en het gewicht dat de oprijplaat moet kunnen dragen. Om voldoende veiligheid en stabiliteit te garanderen, is het altijd aan te raden om een oprijplaat te kiezen die ruim voldoet aan de berekende lengte.
Hoe berekent u het totale laadvermogen van een oprijplaat?
Om het totale laadvermogen van een oprijplaat te berekenen, moet u rekening met verschillende factoren houden, zoals het materiaal, de breedte, de lengte, de hoek van de oprijplaat en het gewicht van het voertuig dat erop zou worden geladen. Hieronder vindt u stappen om het totale laadvermogen van een oprijplaat te berekenen:
- - Van welk materiaal is de oprijplaat? Het materiaal speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het laadvermogen. Een aluminium oprijplaat heeft bijvoorbeeld een hoger laadvermogen dan oprijplaten welke van kunststof of staal gemaakt zijn.
- - Hoe breder en langer de oprijplaat is, hoe meer gewicht deze kan dragen.
- - Bepaal de hoek van de oprijplaat. Hoe hoger de hoek van de oprijplaat, hoe minder gewicht de oprijplaat kan dragen.
Door het laadvermogen van een oprijplaat te berekenen kunt u de volgende formule gebruiken:
Laadvermogen = (breedte x lengte x gewicht per vierkante meter x sin(hoek) ) / 1000
Voorbeeld: als de oprijplaat 3 meter breed en 4 meter lang is, van aluminium is gemaakt en een hoek van 20 graden heeft, dan zou het laadvermogen als volgt berekend kunnen worden:
Laadvermogen = (3 x 4 x 2770 x sin(20)) / 1000 = 30,35 kg
In dit voorbeeld kan de oprijplaat maximaal 30,35 kg dragen. Houd hierbij ook rekening dat deze formule een schatting geeft.
Om het laadvermogen van een voertuig te berekenen gebruikt u deze formule:
Totaalgewicht voertuig + brandstof (1L = 1 KG) + gewicht bestuurder + gewicht accessoires
Wij adviseren om minimaal 10% extra laadvermogen aan te houden.
Draagvermogen
Het draagvermogen, zoals vermeld bij de producten, is afhankelijk van verschillende factoren en neemt af als:
- - de gewichtsverdeling anders is dan 2/3 op de ene as en 1/3 op de andere as.
- - snelheden boven de 5 km/u zijn.
- - er trillingen zijn bij abrupt oprijden of afremmen.
Punten waar u ook rekening mee moet houden
Bij het kopen van een oprijplaat moet u met diverse factoren rekening houden. Hierboven heeft u al een aantal kunnen lezen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere punten. Denk hierbij aan de volgende punten:
- - De opritten dienen met het vlakke gedeelte volledig op de bodem van de aanhangwagen of laadruimte te worden bevestigd, zodat ze niet kunnen verschuiven.
- - Rijd met een voertuig waarbij het meeste gewicht op de achteras rust, altijd achteruit de oprit op. Dit voorkomt dat het voertuig achterover kiept.
Kabelbruggen & drempelplaten
Onze drempelplaten zijn inzetbaar voor uiteenlopende toepassingen en voor zowel binnen- als buitengebruik. De kabelbruggen zijn geschikt voor gebruik in de logistiek, op kantoor, in de zorg, maar ook voor algemeen gebruik.
Zo hebben we onder andere de volgende type kabelbruggen en drempelplaten in ons assortiment:
- - Kabeldrempels
- - Stoeprand drempels
- - Massief rubberen drempelplaten
Oprijplaten voor heftrucks, landbouwvoertuigen, bouwmachines of andere zware voertuigen
Om een zwaar voertuig in- en/of uit te laden, heeft u de juiste oprijplaat nodig. Denk bijvoorbeeld aan de as-afstand, wielafstand, rupsbanden of gewone wielen, met openstaande rand, type ophanging etc.
Wanneer u lage voertuigen zoals bijvoorbeeld een zitmaaier wilt inladen op uw aanhangwagen, kiest u voor een gebogen oprijplaat. De gebogen constructie zorgt ervoor dat er geen ‘diepe’ doek ontstaat tussen het hoogste punt van de oprijplaat en de laadklep of verhoging. Hierdoor hebben alle lage onderdelen van uw voertuig een vrije doorgang.
Oprijplaten voor een bus
Wanneer u een oprijplaat zoekt welke niet te veel ruimte in bezit neemt in uw bus, kunt u kiezen voor een opvouwbare oprijplaat. Een opvouwbare oprijplaat brengt verschillende voordelen met zich mee. Doordat ze van aluminium gemaakt zijn, zijn de platen zeer licht van gewicht. Daarnaast zijn ze uitgerust met een antislipprofiel en hebben ze een hoog draagvermogen.
Maatwerk oprijplaten
Naast standaard oprijplaten en drempelplaten leveren wij ook maatwerk. Denk hierbij aan een specifieke afmeting of specifieke specificaties. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.
Compleet aanbod
Naast oprijplaten leveren wij ook andere producten welke handig zijn in combinatie met een oprijplaat. Denk hierbij aan: spanbanden, hoekbeschermers, beschermdekens, antislipmatten, aanhangwagennetten, afdekhoezen, sloten en aluminiumkisten voor het opbergen en zekeren van uw materialen. Deze hulpmiddelen helpen uw laadcapaciteit te vergroten, het gebruik te vereenvoudigen en kostbare vracht, goederen en producten te beschermen. Onze ladingzekeringsproducten worden vooral veel toegepast in de transport en logistiek, maar ook in de bouw, industrie, evenementenbranche en agrarische sector. Met meer dan 60 jaar ervaring zijn wij dé leverancier in Europa op het gebied van opslag- en transportmiddelen, zodat u in veilig en efficiënt te werk kunt gaan.
Product niet kunnen vinden of advies nodig?
Wilt u direct advies over de verschillende oprijplaten in ons assortiment, of over de service die bij u kunnen bieden? U kunt ons zowel telefonisch (088 533 15 55) als per e-mail (sales@kruizinga.nl) benaderen met uw vragen over oprijplaten. We helpen u graag op weg bij het vinden van de juiste oprijplaat.