Magazijn uitbreiden in 3 stappen

Het magazijn uitbreiden hoeft niet moeilijk te zijn, veel tijd te kosten en een flinke investering te zijn! Met dit laagdrempelige drie stappen plan, kunt u al een groot verschil maken voor de uitbreiding van uw magazijn!

Gepubliceerd op 17 september 2024 Laatst gewijzigd 17 september 2024

Voorraadbeheer stelling

In deze blog

  1. Opslagcapaciteit en ruimte in kaart brengen
  2. Beste logistieke middelen voor het magazijn vergroten
  3. Focus op productiviteit en efficiëntie

1. Opslagcapaciteit en ruimte in kaart brengen

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook bij het uitbreiden van het magazijn. Wanneer u de benodigde opslagcapaciteit in kaart brengt en deze naast de beschikbare ruimte legt, kunt u objectief bekijken wat er mogelijk is binnen uw opslag. 


Welke factoren en oppervlaktes moet u in kaart brengen? 

  • Verschillende productgroepen en materialen 
  • Alle werkplekken en locaties 
  • Looproutes en beweegruimte
  • Afmetingen van opslagsystemen
  • Hoogtes waarin gewerkt kan worden
  • Beschikbare oppervlakte binnen het magazijn

2. Beste logistieke middelen voor het magazijn vergroten

Er zijn verschillende logistieke middelen die de opslagcapaciteit vergroten. Liggend aan het magazijn, de ruimte en de materialen en producten die worden opgeslagen kan de beste optie verschillen. Als we het hebben over de beste logistieke middelen, hebben we een top 3 van flexibelste ruimte besparende logistieke middelen. 

1. Stapelracks

Stapelracks zijn opslagsystemen van hoge kwaliteit die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. De racks zijn in verschillende afmetingen beschikbaar, waardoor u een standaardmaat kunt vinden dat perfect past binnen uw voorraadbeheer. Of u nu werkt met europallets of veel ongebruikelijke afmetingen, zoals langmateriaal. Met stapelracks kunt u de perfecte opstelling bepalen en realiseren. 


Dankzij de verschillende hoogtes waarin de rongen beschikbaar zijn, kunt u de opslaglocaties binnen de opstelling aanpassen, zodat u opslagvakken en locaties heeft die geen onnodige ruimte opslokken. Hierdoor kunt u een dynamische opslag creëren die het ruimtegebruik altijd zo efficiënt mogelijk maakt. 


Stapelracks bekijken

2. Palletstellingen

Een palletstelling is een opslagsysteem dat weinig ruimte inneemt door de simplistische en sterke opstelling van staanders en dragers. Dit opslagsysteem is de beste keuze wanneer u gebruikt maakt van standaard eenheidsladingen zoals pallets, stapelbakken en gaascontainers. 


Zelf configureren

3. Legbordstellingen

De legbordstelling is het favoriete opslagsysteem voor praktisch gebruik en de opslag van kleine materialen. Deze stellingen bestaan uit verschillende etages met legborden, waardoor materialen en producten zonder extra opslagmiddel worden opgeborgen. Dit maakt het eenvoudig in gebruik en zeer toegankelijk in elk magazijn. 


Indeling uittekenen

3. Focus op productiviteit en efficiëntie

Soms willen we veel te ver gaan in het uitbreiden en optimaliseren van ons magazijn. Terwijl het juist gaat om de productiviteit en efficiëntie verbeteren. 


Stel uzelf daarom telkens de volgende vragen als u bezig bent met het herinrichten van uw magazijn: 

  • Wat voor impact heeft dit op de productiviteit/efficiëntie?
  • Wat kan ik hiermee besparen?
  • Wat zijn de voordelen die ik hiermee creëer? 
  • Wat zijn de risico's die deze aanpassing vermindert? 
  • In hoeverre is dit praktisch?
  • Ondersteunt dit ook echt de efficiëntie en productiviteit dramatisch? 



Dit vindt u misschien ook interessant

;