3 manieren om effectief prioriteiten te stellen

In het magazijn, maar eigenlijk op elke werkplek, zijn er drukkere en rustigere periodes. Het is de kunst om tijdens rustige periodes zoveel mogelijk voor te bereiden op de drukte. Maar wanneer de taken zich opstapelen, is het soms al lastig genoeg om te besluiten welke taak als eerste uitgevoerd moet worden. Daarom hebben we drie bewezen methodes verzameld, waarmee u snel en efficiënt taken kunt prioriteren.

Gepubliceerd op 8 oktober 2024 Laatst gewijzigd 16 oktober 2024

Inhoud

  • Prioriteiten stellen
  • Eisenhower matrix
  • ABCDE-methode
  • MoSCoW-methode
  • Welke methode is het beste?

Communicatie is key!

Prioriteiten stellen, zorgt ervoor dat het duidelijk is welke taken en werkzaamheden als eerste uitgevoerd moeten worden. Hierdoor ontstaat er minder stress en onduidelijkheid tijdens piekperiodes. Wel is het van belang dat u de planning en prioriteiten duidelijk communiceert en waar mogelijk op een centrale plek ophangt. 


Maak gebruik van whiteboards, print het uit op papier en hang het op in de kantine, deel het per mail of geef het weer op een informatiescherm in het magazijn. Op die manier is iedereen op de hoogte van de prioriteiten per dag, week en maand. 

Effectief prioriteiten stellen

Een van de meest logische tips die we kunnen geven is: stel effectief prioriteiten. Er zijn honderden taken die uitgevoerd moeten worden, echter is daar niet altijd tijd voor. Door effectief prioriteiten te stellen, weet u op de drukste dagen snel welke taken eerst uitgevoerd moeten worden en welk werk even kan blijven liggen. 


Er zijn verschillende manieren en methoden die u kunt gebruiken om de prioriteiten in het magazijn of uw eigen werk helder te krijgen. Drie populaire methodes om prioriteiten te stellen zijn: 

  • Eisenhower matrix
  • ABCDE-methode
  • ICE-methode

De Eisenhower matrix

Deze matrix prioriteert taken op basis van de urgentie en impact van de taken. Maak gebruik van de matrix (zie de afbeelding) om zo taken in te delen op prioriteit. 


Is een taak urgent en belangrijk? Voer deze dan direct uit. 

Is een taak urgent maar niet (zo) belangrijk? Kijk wie deze taak kan overnemen of hierbij kan helpen. 

Is een taak belangrijk, maar niet (zo) urgent? Plan deze direct in of zet het bovenaan de to-dolijst. 

Is een taak niet belangrijk én niet urgent? Kijk of deze taak geëlimineerd kan worden en zet deze anders onderaan de to-dolijst. 


De ABCDE-methode

De ABCDE-methode bestaat uit twee stappen, waarin u taken onderverdeeld op urgentie en gevolg


Begin met alle taken onder te verdelen in de volgende groepen: 

  • A: Taak moet zo snel mogelijk gedaan worden
  • B: Taak moet gedaan worden
  • C: Nice-to-do
  • D: Taak die je kunt delegeren
  • E: Taak die probleemloos een maand of twee stil kunnen staan.


Ga nu elke groep na. Geef elke taak per groep een nummer, liggend aan hoe urgent en belangrijk deze is. Begin bij 1 en werk de lijst af tot u bij de volgende groep aankomt en begin daar weer opnieuw. 


Als u klaar bent, ziet uw takenlijst er uit zoals op de foto hier links. 


MoSCoW-methode

De MoSCoW-methode wordt vaak ingezet bij het uitzetten van een nieuw project. Echter is dit een zeer eenvoudige en handige prioriteringsmethode bij overweldigende drukte.


Denk hierbij aan een week waar de orders of het werk zich opstapelen en u door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Gebruik dan de MoSCoW-methode om voor een dag, of een week de belangrijkste taken te identificeren en duidelijk te communiceren binnen het magazijn. 


Voer de 'Must have' taken als eerste uit, daarna de 'Should have' taken, opgevolgd door de 'Could have' taken en laat de 'Will not have' taken even voor wat ze zijn. 


Welke prioriteringsmethode is het beste?

Elke prioriteringsmethode heeft voor- en nadelen. Voor langetermijnprioritering zijn de Eisenhower matrix en ABCDE-methode handige methodes om te gebruiken. De ABCDE-methode is gedetailleerder dan de Eisenhower matrix, dankzij het nummeren van prioriteiten per groep.


Voor kortetermijnprioritering en het opzetten van projecten is de MoSCoW-methode handiger. 

;