Ruimtegebrek oplossen: 5 manieren

Het oplossen en voorkomen van ruimtegebrek in een magazijn is belangrijk voor het optimaliseren van de logistieke processen en het verbeteren van de efficiëntie. Maar hoe voorkomen we ruimtegebrek in een magazijn, zonder de groei van het bedrijf tegen te werken? Hier zijn vijf effectieve manieren om dit probleem aan te pakken:

Gepubliceerd op 6 augustus 2024 Laatst gewijzigd 6 augustus 2024

In deze blog:

1. Lean Warehousing

2. Opslagsystemen optimaliseren

3. In de hoogte werken

4. Mobiele stellingen

5. Mezzanine vloer

1. Lean Warehousing

Het toepassen van Lean-principes in het magazijn kan helpen om problemen te identificeren en te elimineren. Lean management wordt gebruikt om processen te verbeteren, waardoor een bedrijf efficiënter kan werken. 


In het magazijn kunt u denken aan: het herorganiseren van de indeling van het magazijn, het verminderen van overtollige voorraad en het verbeteren van de workflow. Door processen te verbeteren en alleen de noodzakelijke activiteiten uit te voeren, komt er meer ruimte vrijkomen en wordt de algehele efficiëntie verhoogd. 


Meer over het efficiënt inrichten van stellingen

2. Opslagsystemen optimaliseren

Neem het huidige opslagsysteem onder de loep. Maakt deze goed gebruik van de beschikbare ruimte? Is deze ingericht om alles zo efficiënt mogelijk hierin op te kunnen slaan? 


Het herzien en optimaliseren van de huidige opslagsystemen kan een groot verschil maken. Hierbij kan gedacht worden aan:

Stapelrekken


Het gebruik van verstelbare palletstellingen of stapelrekken helpt de opslagdichtheid te verhogen. Daarnaast zijn deze ook zeer flexibel in te zetten.


Stapelrekken bekijken

Legbordstellingen


Deze zijn ideaal voor het opslaan van kleinere items en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de veranderende behoeften in het magazijn. 


Legbordstellingen bekijken

Draagarmstellingen


Perfect voor de veilige en ruimtebesparende opslag van lange en onconventioneel gevormde materialen, zoals buizen, masten en balken. 


Draagarmstellingen bekijken

3. In de hoogte werken

Efficiënt gebruik maken van de ruimte in het magazijn, geldt ook voor de hoogte. Verticale opslagsystemen zoals verticale liftmodules (VLM's) en carrousels maken gebruik van de hoogte van het magazijn en besparen een flinke hoeveelheid ruimte. Geautomatiseerde systemen zorgen niet alleen voor een efficiënter gebruik van de ruimte, maar ook voor snellere en nauwkeurigere orderpicking, wat leidt tot een hogere productiviteit. 


Echter zijn geautomatiseerde systemen niet altijd verstandig of nodig. Opslagsystemen zoals palletstellingen of stapelrekken worden in magazijnen al gebruikt om materialen hoog op te bergen. Door gebruikt te maken van stapelaars en pallets, is het efficiënte gebruik van de hoogte van een magazijn eenvoudig te realiseren. 


4. Mobiele opslagmogelijkheden

Mobiele opslagsystemen en opslagmogelijkheden, zoals verrijdbare palletstellingen, grootvolume bakken en werkplaatswagens, zorgen ervoor dat de opslag dynamischer en flexibeler wordt. Het magazijn is hierdoor in te richten op basis van de dagelijkse werkzaamheden.


Een andere vorm van mobiele opslagsystemen kan de opslagcapaciteit tot wel 80% verhogen door de behoefte aan gangpaden te minimaliseren. Deze systemen staan op rails en kunnen worden verplaatst om toegang tot de benodigde producten te geven. Dit is vooral nuttig in magazijnen waar de ruimte zeer beperkt is en een hoog niveau van flexibiliteit nodig is.

Populairste ruimtebesparende producten

5. Mezzanine vloer

Een effectieve manieren om extra ruimte te creëren in een magazijn, is het installeren van mezzanine vloeren. Mezzanine vloeren, ook wel entresolvloer genoemd, is een zelfdragende constructie die een extra verdieping creëert. Hierdoor ontstaat er meer ruimte boven het bestaande vloeroppervlakte zonder dat er een uitbreiding van het gebouw nodig is. Mezzanine vloeren zijn ideaal voor opslag, werkplekken of kantoren in het magazijn.

;